modrá je prostě dobrá - světový den autismu


Součástí tohoto dne je mezinárodní kampaň Light it up Blue. Různé firmy a společnosti v předvečer Světového dne autismu osvětlují své budovy modrým světlem, a zapojují se tak do osvětové kampaně.
Autismus je celoživotní neurovývojové postižení. Problém autistických dětí je v tom, že nedokážou správně pochopit a vyhodnotit, co vidí, slyší a cítí. Autismus je jedna z nejvážnějších poruch dětského mentálního vývoje.
Neznalost autistické poruchy představuje pro autisty a jejich rodiny velký problém v běžném životě. Spousta lidí nedokáže rozlišit mezi autistickým a nevychovaným či zlobivým dítětem, z toho důvodu pak k dětem, které potřebují podporu a pochopení, přistupují naprosto nevhodně.
Symbolem autismu je motiv puzzle, které má čtyři barvy: tmavomodrou, světlemodrou, žlutou a červenou. Americká organizace Autism speaks používá jako logo modrý dílek puzzle, od toho se odvíjí celá "modrá kampaň", jejímž cílem je zvýšit informovanost o této záhadné poruše, která bohužel není ojedinělá. V České republice žije přibližně 50 tisíc lidí s autismem.
Trvale je 2. duben Světovým dnem autismu od 18. prosince 2007, kdy Valná hromada OSN přijala prohlášení, předložené státem Katar. Toto usnesení se vztahuje k jednomu ze tří dnů oficiálně vyčleněných pro specifické poruchy – tzv. Dny OSN. Cílem akce je přivést k problematice autismu, pervazivní poruše postihující desítky milionů lidí, celosvětovou pozornost. 
V tento den se lidé na celém světě zapojují do osvětové kampaně „Light it up blue“, česky „Rozsviťme se modře“, v jejíž rámci se do modra rozsvítí například Empire State Building v New Yorku nebo Opera v Sydney.
A proč modře? Modrá je totiž barvou komunikace a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže. Pojďme si proto spolu v modrém připomenout fakt, že se současně ve světě každé 110. dítě rodí s poruchou autistického spektra, a že to, co lidé s autismem a jejich rodiny potřebují nejvíce, je porozumění a podpora.
Rozsvítit se modře můžete jakkoliv – modrou žárovkou ve svých domovech či kancelářích, můžete se do modré barvy obléknout nebo si na oblečení připnout modrou stužku, případně tak, že o této iniciativě budete mluvit nebo informace umístíte na svých webových stránkách, blozích atp.


Část textu je zkopírována ze stránky http://www.oskola.cz.
0 Responses