Centrální svalová hypotonie

Dětem, které trpí těmito potížemi, se někdy říká „hadrové panenky“. Přestože mají ochablé svaly, příčina jejich problémů není v pohybovém ústrojí, ale jedná se o poruchu neurologickou.
Jako hypotonie se označuje stav, kdy dítě vykazuje známky nižšího svalového napětí. Obvykle se odlišuje svalová hypotonie periferní, spojená s poruchami periferních nervů nebo míchy, a hypotonie centrální, která je projevem narušené funkce mozku.
Příčin centrální hypotonie je řada – od vrozených vad mozku či mozečku anebo geneticky podmíněných onemocnění přes získané poruchy vývoje mozku, například poškozením způsobeným v období kolem porodu, degenerativním nebo endokrinologickým onemocněním, až po hypotonii související s prodělaným akutním stavem, jako třeba zánětem nebo úrazem nervového systému. Podle příčiny pak může být centrální hypotonie přechodná nebo trvalá, s průvodním opožděním psychomotorického vývoje či bez něj.
Centrální hypotonie je příznak, nikoli nemoc sama o sobě. O dědičnosti anebo možnosti prevence můžeme hovořit pouze u konkrétního onemocnění, tedy v případě, známe-li chorobu, která centrální hypotonii vyvolává. Dítě s hypotonickým syndromem by proto mělo být podrobněji vyšetřeno, aby se příčina obtíží objasnila.


Náš malík byl diagnostikován v Motole  a čeká nás tam ještě týdenní pobyt,aby se určila příčina centrální svalové hypotonie.
0 Responses